ျမန္မာ လူမ်ိဳးတို႔၏ အဓိက အစားအစာမွာ
ထမင္းျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ စားေနၾကသည္ ျဖစ္ရာ ထမင္းစားၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ေသာ
အခ်က္(၇)ခ်က္ကို က်န္းမာေရး အသိ ရွိေစရန္ ေဖာ္ျပ လိုက္ရ ပါသည္။
(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္။
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား၏ ေလ့လာ သုေတသန
ျပဳခ်က္မ်ား အရ ထမင္းစားၿပီး စီးကရက္ တစ္လိပ္ ေသာက္ျခင္းသည္ စီးကရက္
ဆယ္လိပ္ ေသာက္ျခင္းနဲ႔
ညီမွ်ၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္လမ္း
အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရသည္။
(၂) သစ္သီးမ်ားကိုခ်က္ခ်င္း မစားပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီး သစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္း
စားျခင္းသည္ အစာအိမ္ ေလခံေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးမ်ား စားသံုးမည္ ဆိုပါက
ထမင္းစားၿပီး တစ္နာရီ(သို႔) ႏွစ္နာရီ အၾကာႏွင့္ ထမင္း မစားမီ တစ္နာရီ
အလိုတြင္သာ စားသံုးသင့္သည္။
(၃)လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္။
လက္ဖက္ ရြက္တြင္ အက္ဆစ္ ပါ၀င္မႈႏႈန္း
ျမင့္မားၿပီး ၄င္းသည္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအိမ္ရွိ ပရိုတိန္း
ဓာတ္မ်ားကို မာေက်ာေစသည့္ အတြတ္ အစာေခ်ရန္ အခက္အခဲ ျဖစ္ေစသည္။
(၄) သင္၏ခါးပတ္ကို မျဖည္လိုက္ပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီး ခါးပတ္ကို ျဖည္လိုက္ျခင္း (တစ္နည္း အနည္းငယ္ ေလွ်ာ့လိုက္ျခင္း)သည္ ၀မ္းအတြင္းရွိ အူကို ေခါက္ေစသည္။
(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ိဳးျခင္းသည္ လက္မ်ား၊
ေျခေထာက္မ်ားႏွင့္ ခႏၵာကိုယ္မ်ားသို႔ သြားေသာ ေသြးပမာဏကို တိုးပြားေစၿပီး
အစာအိမ္ တစ္၀ိုက္တြင္မႈ ေသြးပမာဏ ေလ်ာ့က် သြားသည့္ အတြက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔
အစာအိမ္ရွိ အစာေခ် စနစ္ကို အားနည္း သြားေစသည္။
(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။
လူအမ်ားက ေျပာေနၾကသည္မွာ ထမင္းစားၿပီး
လမ္းေလွ်ာက္ ျခင္းသည္ ေျခလမ္းေပါင္း တစ္ရာ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်ၿပီး
အသက္(၉၉) ႏွစ္အထိ အသက္ ရွည္ရွည္ ေနရ မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာဆိုၾကသည္ကို
ၾကားဖူးပါသည္။
တစ္ကယ္ေတာ့ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္
အစာေခ် စနစ္သည္ ကၽြႏု္ပ္တို႔ စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအာဟာရမ်ားကို စုပ္ယူရန္
အခက္ခဲ ျဖစ္သြား ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီး လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။
(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီး ခ်က္ခ်င္း အိပ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ ကၽြႏု္ပ္တို႔ စားသံုးလိုက္ေသာ အစာမ်ားသည္ ေကာင္းစြာ အစာမေက် ႏိုင္ေတာ့ေပ။
>>> အာယု
ဆိုင္ရာ အေၾကာင္းအရာမ်ား :
Healthcare Edu
If you enjoyed this post and wish to be informed whenever a new post is published, then make sure you subscribe to my regular Email Updates. Subscribe Now!
0 comments:
Have any question? Feel Free To Post Below: